HEALTHCARE

Glass doors and floor-to-ceiling windows stream natural light into the new Amicus Center, creating a positive energy in the space. Photography ...
From Los Angeles to London and stops in between, these wellness-minded facilities are just what the doctor ordered. Photography by ...
Expertly designed medical, spa, and fitness centers have a calming effect. Photography by Jessica Miller. Firm: Mariotti Studio Project: Citywell, Brooklyn, ...
Photography by David Wakely. James Woolum, ZGF partner, may be most visible for high-profile workplace projects. Unforgettable is his transformation of ...
In a waiting area at New York’s Memorial Sloan Kettering David H. Koch Center for Cancer Care by Perkins Eastman ...
The design allows for group presentations set around the tiered, wooden, “bean-shaped” gathering steps, encouraging students to move freely throughout ...

Hills Design Studio Brightens a Moscow Pediatric Ophthalmology Clinic with Sunny Accents

If all you had to go by were photos, you might not realize that the Clear View Clinic is set inside an early 19th-century mansion in the historic center of Moscow. The bright modern interiors of the 5,167-square-foot, three-story pediatric ophthalmology clinic, designed by Hills Design Studio, are practically devoid of any obvious clues to its past.

Yellow is the signature color of the medical clinic and has been used throughout. Expanses of white and the reflected lighting creates a feeling of lightness. Photography courtesy of Hills Design Studio.

Tasked with opening up what had been a series of small rooms, the firm created entirely new spaces that are intentionally sunny and serene. White walls and marble-finish porcelain tile floors are punctuated with bright yellow accents offset by wood and brass details. Arches and circular forms are used to soften the spaces and “restore the dialogue of the historic building with its interiors,” notes architect Levan Davlianidze in reference to details lost during a ‘90s renovation.

The highlight, however, is the welcoming reception area, where an oversized eye-shaped mirror behind the desk greets patients with a not-so-subtle nod to the business at hand.

Arches and circular forms are used to soften the spaces. Photography courtesy of Hills Design Studio.
An oversized eye-shaped mirror behind the reception desk welcomes patients. Photography courtesy of Hills Design Studio.
Brass wall sconces from Flos are placed around the reception area and reflected in the mirrors, giving the feeling of continuity. Photography courtesy of Hills Design Studio.
The first floor is home to the reception, waiting room, and a children’s waiting area which is separated from by translucent, yellow-tinted, full-height triplex glass panels. The administrative rooms, examination rooms, and a surgical suite are located upstairs. Photography courtesy of Hills Design Studio.
Formerly 19th-century mansion, the space has been totally transformed into a bright and welcoming modern clinic—the only ophthalmology clinic in Russia that specializes in children and adolescents. Photography courtesy of Hills Design Studio.
Marble-finish porcelain tiles, wood paneling, and brass accents provide a warm, organic touch. Photography courtesy of Hills Design Studio.

Read more: Waterfrom Design Gives Aqua Health Clinic in Beijing an Edgy Aesthetic

Building on millenniums of wisdom, ancient Chinese medicine tends to the human body’s vital energy, or chi, using herbs, acupuncture, ...
It’s nicknamed the City in a Forest. That’s Atlanta, the metropolis with the most abundant tree coverage per square mile ...
A lounge at Remedy Place in Los Angeles, designed by Bells + Whistles. Photography by Madeline Tolle. What’s a “social ...
At the new Ever/Body flagship, existing alcoves function as waiting areas selling product. Photography by Noah Havakook/Cactus. The meeting of ...
Photography by Michael Moran/Otto. For a hospital, good design is when it helps patients forget where they are. That was ...
Rounded corners soften a small meeting room, delineated by recessed lights. Photography by Shi Yunfeng. The Xicheng District is the ...
Baseboard LEDs brighten the corridor’s decorative wood paneling. Photography by Arq. Gonzalo Viramonte. One wouldn’t expect to find a monumental ...
An Olympic swimmer, a quarterback from the NFL, and... members of the pee-wee hockey team. Rarely would you put them altogether. ...
The cultures, landscapes, and materials of Asia have long captured the imaginations of designers in and out of the region. ...
At Tia, a gynecology and wellness clinic in New York by the Lab at Rockwell Group, reception murals are by ...
Medical facilities must be sterile, but that doesn’t mean their design needs to be. Case in point: the ReFuture Clinic ...
Although beauty is more than skin deep, dermatologists often favor exfoliation and ointments over integrative medicine. But in 2018 the ...