Block722 Architects+ Transforms a Concrete Shell into a Sophisticated Duplex in Athens, Greece

The kitchen island serves as a focal point in this minimalist duplex. Photography by Vangelis Paterakis. 

Taking a cue from the tree-lined neighborhood of Kifisia in Athens, Greece, local firm Block722 Architects+ set out to create a minimalist, design-forward duplex with bespoke details, expanding on the geometry of the building's concrete shell. Natural materials such as marble and warm woods, and luxurious elements like custom mirrors and sinks offer a sense a balance in the gallerylike space, which includes a ground-level apartment with a rear garden as well as an upper-level, two-story apartment with a roof terrace. 

Both units feature floor-to-ceiling glass walls that open to the outdoors, blurring the lines between interior and exterior spaces. Strategic use of lighting, such as the soft glow above the kitchen island, ensures even areas deep within the floor plan feel naturally lit. "The kitchen is part of an open space with common uses, and it is visible from the entry, so it was important for us to keep it simple—with clean and refined surfaces," the designers share.

For a modern aesthetic, the kitchen island and nearby shelving unit offer discreet storage, enabling the counters and finishes to command attention. "The space can be used both as a fully functional and equipped kitchen to cook but also as a welcome place to relax with friends with a glass of wine," the design team adds. The multifaceted nature of the kitchen continues throughout the two homes, which feature refined fixtures and linear patterns around every corner, proving that what's old can, in fact, become new again.

The marble sinks and mirrors in the bathroom are custom. Photography by Vangelis Paterakis. 
The main bedroom features floor-to-ceiling windows with a garden view and bed by Dall'AgnesePhotography by Vangelis Paterakis. 
Subtle neutrals and textures make for a serene living room. The furniture throughout is sourced from Moda Bagno and Interni storesPhotography by Vangelis Paterakis. 
Lighting above the kitchen island ensures even spaces deep within the floor plan reflect the glow of natural light. Photography by Vangelis Paterakis. 
Geometric patterning in the stairwell creates the illusion of an infinite climb. Photography by Vangelis Paterakis. 
Gardens at the front and rear of the property are matched by large verandas upstairs and the expansive roof garden. Photography by Vangelis Paterakis. 
Working with the existing structure, the team composed a geometric front and rear façade using a calculated grid of opaque and transparent sections. Project collaborators include client and construction company MALO DEVELOPMENT as well as visual artist Pantelis Chandris. Photography by Vangelis Paterakis. 



Share
Tweet
Email
Pin