d

A Swimming Pool Completes This Parisian Office for a Creative Agency

The patio and entrance are flooded with natural light from the glass ceiling above and open into the custom kitchen, outfitted in green marble from the French Alps. Photography by Roberta Valerio. 

The phrase al dente conjures images of perfectly cooked pasta, perhaps made by hand in an Italian kitchen. So, naturally, when designing the Paris office of creative agency Al Dente in the 10th arrondissement, Roman architecture came to mind. The space, a collaboration between agency founder Patrizio Miceli and local architect Hadrien Breitenbach, can easily be mistaken for a boutique hotel, rather than an office. In the atrium, visitors are met with a light-filled patio surrounded by archways that open to the custom kitchen, dining area, and work space, which is outfitted with photography studios for fashion and still life images. And much like a traditional Roman home, or domus, the office features a central body of water—in this case, a swimming pool that discreetly awaits use beneath a retractable floor. Employees also have access to a garden conservatory, landscaped by Julia Chaigneau, complete with lemon and olive trees as well as aromatic herbs like basil, rosemary, and mint. 

"It's a working space, that doesn't really look like a working space," says Miceli, noting that those going into the office have been enjoying meals made by the on-site Sicilian chef. "The best way to inspire people is to be inspired ourselves with the way we live, and that was the starting point," he adds. Previously, the building functioned as a family residence, evident by the open stairwell and original fireplace beneath it, though much of the interior has been transformed. The first floor features Venetian Pink walls, a nod to classic Parisian architecture, and is organized around the garden conservatory with glazed glass floors enabling light to reach the swimming pool below. "We really had to rework the volumes because everything was done in an uncomposed way," says Breitenbach, pointing out that he opened many walls in the original structure. Now the airy and inviting space reflects the creativity of those within it, bringing the concept of collaboration to new heights after a trying year in isolation. 

The ground floor features an indoor pool hidden in the floor with a powerful jet for lap training. Photography by Roberta Valerio. 
The living room and its original fireplace. Pumpkin sofa from Pierre Paulin. Photography by Roberta Valerio. 
The fashion studio complete with styling props. Photography by Roberta Valerio. 
The garden on the first floor features aromatic plans and a glass floor, illuminating the ground level. Photography by Roberta Valerio. 
A meeting room. Photography by Roberta Valerio. 
Patrizio Miceli’s desk and custom marble table. His office also features an alcove with a sequence of three arches, seemingly extended to infinity, thanks to a mirror. Photography by Roberta Valerio. 
The work area has a custom wall bookcase in ultramarine blue with tubular aluminum spacers by Co-Atelier HADRIEN. Photography by Roberta Valerio. 
The custom dining table is made from green Lapland quartzite with a tubular base lacquered in midnight blue by Co-Atelier HADRIENPhotography by Roberta Valerio. 

Share
Tweet
Email
Pin