Joanna Lavén and David Wahlgren Collaborate on Family Home in the Stockholm Archipelago

In the ground-floor living area, what was formerly an indoor swimming pool has been repurposed as a conversation pit, which was sized to fit Says Who’s modular sofa. Photography by James Stokes/Living Inside.

Under the best of circumstances, any couple can find renovating their own home an ordeal. Not so for Swedish stylist and interior designer Joanna Lavén and her partner David Wahlgren, who collaborated happily on the makeover of their newly acquired family house near Stockholm. It was particularly easy because their ideas were totally in sync, plus they had revamped several previous apartments together before moving here. So harmonious, in fact, that Wahlgren works on all Joanna Lavén Design projects. The duo’s only problem was one of time: “You can’t really set aside three months just to work on your own house!” Lavén admits.

The freestanding brick fireplace on the ground floor is original, but one side was removed so the hearth can be enjoyed from the conversation pit. In the second seating area, a pair of vintage Pierre Jeanneret Kangaroo chairs sit on a hand-tufted wool rug by Lena Bergström. Photography by James Stokes/Living Inside.

Located on wooded Lidingö island just northeast of the capital, the two-story brick-and-glass house is half-buried in a steep hillside with its main entry on the top level. Built between 1958 and 1970, the six-bedroom residence was sold to them by the original owners, so not a lot had been changed over the years. The couple made a few strategic structural alterations, including opening up a wall between the kitchen and dining room on the second floor, which makes the space feel more modern and gives a view from one side of the house to the other.

A pair of custom coffee tables with onyx and Paonazzo marble tops and wood bases form a rearrangeable unit. Photography by James Stokes/Living Inside.

Otherwise the interior remains largely as it was, except for what is now an expansive sunken seating area on the ground floor. That, if you can believe it, was once an indoor swimming pool. At first, the couple and their two children wanted to keep it, but a pool consultant talked them out of the notion. In addition to a pervasive smell of chlorine throughout the house, it was explained that there would be an issue of dampness creeping everywhere and seeping into the woodwork. “We eventually gave up on the idea,” Wahlgren says wistfully. “But it would have been cool.” Rather than design a costly custom sofa to fit this newly available conversation pit, the couple did a sort of reverse-engineering project, finding an affordable modular unit they liked, then adjusting the size of the opening around it. 

A tripartite vase by a local ceramicist sits on the custom oiled-teak-clad island in the second-floor kitchen. Photography by James Stokes/Living Inside.

The house is organized as a series of gathering points, some set up for casual family time, others for more adult pursuits and entertaining guests. People also congregate in different parts of the house according to the seasons. The downstairs living area, which incorporates the conversation pit and another seating group, is more of the winter zone. Indoor plants flank the pit, which faces a large-screen TV that comes up from the floor. “We watch movies,” Wahlgren reports. “The whole family can lie around on the sofas.” 

Joe Colombo chairs gather around the dining area’s Danish table overlooked by an Angelo Lelli ceiling fixture—all vintage—while the painting is a collaboration between Lavén and London-based artist Jared Green. Photography by James Stokes/Living Inside.

Between the two sitting areas is a freestanding brick fireplace, which is also original, although they opened up one side of it so the hearth can be enjoyed from multiple angles. In summer, life plays out more on the second floor, which is closer to the garden and where the kitchen is located. The couple installed a custom teak-clad island—a natural hangout spot where, as in most households, the family can often be found. The kitchen is now open to the dining area, beyond which another freestanding fireplace plays sentinel to a slightly more formal sitting area. Occupying a fully glazed corner with panoramic views of the island and surrounding water, it’s a perfect place to have drinks with grown-up friends.

A vintage Tobias Scarpa side chair sits next to the upstairs fireplace, which separates the dining and formal sitting areas. Photography by James Stokes/Living Inside.

When it came to finishes and furnishings, Scandinavian cliché might predict an abundance of blond wood and blanched surfaces. But the partners filled the house with deeper, earthier tones. Generous moments of dark-hued oiled teak show up as cabinetry, doors, radiator covers, space dividers, balustrades, and more. Most of the richly patinated hardwood flooring, laid in the distinctive style known as Dutch parquet, is original. It has been extended to replace other types of flooring in a number of areas, including some really unattractive brownish floral vinyl  in the kitchen and stretches of tile around the erstwhile pool. The kitchen also featured garish, bright-orange wallpaper, which was, of course, eliminated in favor of paint.

Among the main bedroom’s many vintage pieces are a 1960s chandelier by Carlo Scarpa and a steel-wire armchair by Warren Platner from the same period; the headboard is custom, the photograph above it is by Linda Alfvegren. Photography by James Stokes/Living Inside.

Lavén has a penchant for combining periods and styles of furniture, starting with a base of midcentury modern and branching off in directions both older and newer. The couple loves to incorporate vintage pieces, and their process usually begins with finding a few special things, then building around them. They both dislike the feeling of an environment that looks as if it was put together in a day, preferring to layer, using found objects and furniture to add a sense of history. 

The two-story brick and glass house was built between 1958 and 1970. Photography by James Stokes/Living Inside.

They also prize items where you can see the actual craft, the hand of the maker, behind them. “It can be a well-executed ceramic bowl or a table that’s really admirably made,” Lavén says. “Or it could be a material used in a genuine way—honest materials that look how they are supposed to: wood that looks and feels like wood, stone that looks and feels like real stone.”

In the end, the project was about creating harmony, about conjuring cozy spaces you want to stay in. “It’s also about surrounding yourself with pieces that are special and that mean something to you,” Lavén concludes. “That adds to the feeling of a home.” 

In a child’s bedroom, a vintage desk is served by a Gio Ponti chair. Photography by James Stokes/Living Inside.
Like much of the millwork in the house, the main bath’s slatted divider is made of oiled teak; the marble-tile floor is a custom pattern. Photography by James Stokes/Living Inside.
With views of the island and sea, the second-floor sitting area is used for more formal entertaining; furnishings include a pair of vintage 1970s Verner Panton lounge chairs and a suede-upholstered Mario Marenco sofa originally designed in the same period. Photography by James Stokes/Living Inside.

Product Sources: Bolia: Modular Sofa (Conversation Pit). Flos: Bookshelf Lamp. Vitra: Wall Clock (Kitchen). Design House Stockholm: Rug (Ground-Floor Seating Area). When Objects Work: Blue Glass Vase (Dining Area). Artemide: Table Lamp. Collection Particulière: Marble Vases (Main Bedroom). B&B Italia: Chair (Child’s Bedroom). Vanitas Studio: Floor Tile (Bathroom). Arflex: Sofa (Formal Sitting Area).

Share
Tweet
Email
Pin