Mathias Klotz and Carolina Pedroni Update a Vineyard Oasis in Uruguay

Large sliding glass doors open the living area to an expansive deck. Photography by Roland Halbe.

Every summer, hordes of the beautiful people descend on Uruguay’s José Ignacio, the chic alternative to the nearby resort of Punta del Este. “It’s a little crazy then,” says Chilean architect Mathias Klotz. “Off season, it’s a South American oasis.” He and Uruguayan architect Carolina Pedroni recently added a trio of structures to a 12-acre private vineyard property there—a compound that entertains a constant stream of guests while embracing its rustic setting with refinement. 

Harmonious hues unify the wood siding and Cor-Ten steel roof of the yoga pavilion, which projects over a pond. Photography by Roland Halbe.

The buildings—a villa, guest house, and yoga pavilion—are crisp modernist boxes clad in reddish native lapacho wood, from siding to sun-screening sliding doors and folding shutters. “The wooden skin unites all the structures and provides privacy and flexibility,” Pedroni explains. “The designs integrate interior and exterior and allow the spaces to be very open or divided in different ways.” Interiors wrapped in either eucalyptus or abedul, both light-hued woods, are another unifying element.

Charles and Ray Eames chairs face a custom sofa in the guest house’s airy living area, flanked by bedrooms and baths. Photography by Roland Halbe.

The small buildings are part of Klotz and Pedroni’s master plan for actualizing the estate’s potential as a bucolic hospitality property. The yoga studio and the concrete-framed, one-bedroom villa rise beside a pond. The two-bedroom guest house, another prototype for future accommodations, faces the water from a distance, sitting lightly on a wooden platform that doubles as a deck. It was conceived as a prefab design that could be adapted to various sites. “These are simple but demanding structures, built with a high level of craftsmanship,” Klotz says. With their shared materials and sensibility, the three look like siblings. Their number may grow in the future, with possible added guest quarters, a pool, a restaurant, “or, perhaps, nothing more,” he notes.

Floor-to-ceiling folding shutters can screen the villa’s outdoor living area. Photography by Roland Halbe.


The property is called Las Musas—The Muses—after the owner’s wine label. Given design that fosters communion with nature, the name is apt, particularly when classical music is performed in the yoga pavilion. With its wood cladding and vaulted ceiling, “the acoustics are wonderful,” Pedroni reports. “It’s an inspiring venue for creative activities.”

The mirrored cabinet in the skylit yoga pavilion bath is custom. Photography by Roland Halbe.
Sliding doors faced in raffia fabric divide the yoga pavilion’s skylit entrance hall. Photography by Roland Halbe.
A guest house bathroom is wrapped in eucalyptus wood. Photography by Roland Halbe. 
Beneath a vaulted, laminated-beam ceiling, folding glass doors open the well-proportioned yoga studio to the pond. Photography by Roland Halbe.
Durable and indigenous lapacho wood forms the pavilion’s crisp cladding. Photography by Roland Halbe. 
The view from the guest house encompasses the yoga pavilion and the villa to the left and the right of the pond, respectively. Photography by Roland Halbe.

Projects Sources: Delta Light Through Trios Lighting: Ceiling Lights (Guest House). Through Mad For Modern: Side Chairs. Anibal Abbate: Stone Flooring (Villa). Camila Oks: Cushions. Throughout: Duravit: Sinks.



Share
Tweet
Email
Pin