Hong Kong Tseung Kwan O Alto Residences Clubhouse by One Plus Partnership: 2019 Best of Year Winner for Residential Amenity

PROJECT NAME Hong Kong Tseung Kwan O Alto Residences Clubhouse
LOCATION Hong Kong
FIRM One Plus Partnership
SQ. FT. 26,000 SQF

Making a specialty of cinema design, Ajax Law and Virginia Lung of One Plus Partnership have completed dozens of scene-stealing theater projects across China. The three-story Hong Kong Tseung Kwan O Alto Residences Clubhouse offered a change of pace, but the design directors still brought drama and storytelling to the 26,000-square-foot project.

Since the building is located in a complex along the South China Sea, the designers played with undulating forms. Vertical planks of wood-clad galvanized steel hang above the foyer, creating a theatrical swell that doubles as a sunshade. “You can see how the shadows change throughout the day,” Law notes.

Upstairs, a ceiling installation of mirrored-steel rods brings kinetic energy to an event room. “It imitates a slowly moving wave,” Lung explains. “To achieve it, we needed to create a 3-D model first, because the length and angle of each rod would impact the whole design.” Elsewhere, references to the sea extend to a sports court surrounded by ocean-blue walls, and even to a brown-and-gray marble floor pattern that appears to ripple beneath residents’ feet.

Photography by Jonathan Leijonhufvud.
Photography by Jonathan Leijonhufvud.
Photography by Jonathan Leijonhufvud.
Photography by Jonathan Leijonhufvud.

> See more from the December/January 2020 issue of Interior Design

Share
Tweet
Email
Pin