Oscar Niemeyer’s French Communist Party Headquarters Brings a Sensual Brazilian Lilt to Paris

PROJECT NAME French Communist Party Headquarters
LOCATION Paris
FIRM Oscar Niemeyer

In 1967, Brazilian architect Oscar Niemeyer left his homeland for what would become almost two decades of self-imposed exile in France. Three years earlier, an American-backed military coup had overthrown Brazil’s government. Despite being renowned for designing the main buildings in Brasília—the spectacularly modern inland capital planned and built from scratch in a gobsmacking three and a half years—Niemeyer, who had been a member of the Brazilian Communist Party since 1945, found his work dried up under the implacably hostile right-wing dictatorship. So the displaced architect, who was twice refused entry to the U.S. because of his party affiliation, set up shop on the Champs-Élysées in Paris.

At the French Communist Party headquarters in Paris, completed 40 years ago by Oscar Niemeyer, the Central Committee meets in a domed auditorium that’s mostly underground. Photography by Maxime Galati and Laura Fantacuzzi/Living Inside.

One of Niemeyer’s first major commissions there was a new Paris headquarters for the French Communist Party, powerful enough at the time to win more than 20 percent of the national vote, though its fiercely pro-Soviet ideology would become increasingly unpopular and out of touch. The architect had abandoned his country but not his lifelong political principles: In a show of solidarity, Niemeyer worked on the project for free. But his Marxist-Leninist sympathies were not limitless. “On the politics, I’m with you,” he told a Moscow audience in 1963. “But your architecture is awful.” The French Communists would get one of the least-Stalinist buildings imaginable.  

The 36-foot-high ceiling of the auditorium is lined with thousands of light-diffusing aluminum strips, which also help with acoustics. Photography by Maxime Galati and Laura Fantacuzzi/Living Inside.

By the time he died in 2012, a few days before his 105th birthday, Niemeyer was generally regarded as the last of the 20th century’s great modernist masters—a protean talent who, at his best, was as innovative and inventive an architect as any of his distinguished peers. From the beginning of his career in the ’30s, working with Le Corbusier in Rio de Janeiro on the Ministry of Education and Health headquarters—Brazil’s first modernist building—Niemeyer’s cast-concrete structures infused the hard-edged, flat-planed International Style with his love of undulating lines and voluptuous forms. “I am attracted to free-flowing, sensual curves,” he wrote in his memoirs. “The curves that I find in the mountains of my country, in the sinuousness of its rivers, in the waves of the ocean, and on the body of the beloved woman.”

Four iconic Alta lounge chairs gather around a coffee table—all designed for the headquarters by Niemeyer and his daughter, Anna Maria—to create a lobby meeting area. Photography by Maxime Galati and Laura Fantacuzzi/Living Inside.

No wonder, then, that Niemeyer’s early biomorphic work, with its swelling shapes and fluid contours, is almost always compared to the samba, the sensuous dance-rhythm that embodies Brazil’s nonchalantly eroticized culture. But by the late ’50s, when he designed Brasília’s elegantly charismatic buildings, the architect’s style was closer in feel to the newly minted bossa nova: cooler, jazzier, more cadenced. It is this urbane, smoothly syncopated quality that pervades the complex Niemeyer devised for the French Communists. Unlike the Brazilian capital, however, the headquarters, located in northeast Paris’s appropriately working-class 19th arrondisement, were not built overnight. Although the main building was inaugurated in 1971, for economic reasons the scheme’s most spectacular element—a mostly underground auditorium for meetings of the party’s Central Committee—was not completed until 1980.

Used to receive foreign delegations, the leaf-shape basement conference room has a light-diffusing ceiling like the auditorium’s. Photography by Maxime Galati and Laura Fantacuzzi/Living Inside.

Niemeyer went to great pains to preserve the openness of the sloping corner site, which faces the leafy oval of the Place du Colonel Fabien. He housed the party’s administrative offices in an undulating six-story slab set high on the hillock, well back from the street. Sheathed in a stainless-steel and tinted-glass curtain wall designed by Jean Prouvé, the sinuous building sits on short concrete piers so that it appears to float above the broad paved forecourt, which swells upward to almost meet it. The main entrance, under a wavy concrete canopy, is surprisingly discreet: a slotlike aperture that leads down to a vast subterranean lobby. Principal access to the offices above is via a separate circulation tower tucked immediately behind the building.

The top of the auditorium dome rises in front of party secretariat, an undulating six-story slab, its steel-and-glass curtain wall designed by Jean Prouvé. Photography by Maxime Galati and Laura Fantacuzzi/Living Inside.

The only interruption to the plaza in front of the secretariat is a smooth  white concrete dome that rises mysteriously out of the earth like some space-age burial mound. It is, in fact, the top of the bunkered auditorium— a dazzling 450-seat circular chamber that’s like a smaller, more futuristic version of the General Assembly Hall at the United Nations in New York, another headquarters that Niemeyer and Le Corbusier worked on. The interior of the 36-foot-high cupola is hung with several thousand white anodized-aluminum strips, which turn the entire ceiling into a glowing nebula of diffused light. Beneath it, curving rows of delegate seating face a low platform stage defined by a sweeping white concrete canopy that echoes the one over the main entry.

A circular sunken courtyard at the rear of the site brings light and greenery to the basement facilities. Photography by Maxime Galati and Laura Fantacuzzi/Living Inside.

Set into the auditorium’s sloping walls, airlock-style sliding doors open onto the lobby and its adjoining subterranean facilities. These include lounges, an exhibition area, a bookshop, circular sunken courtyard, and, spread across three lower basement levels, various conference rooms (including a leaf-shape one for meeting foreign delegations), a cafeteria, and TV studio. Sleek curves abound, but the cast-concrete walls and other architectural elements bear the texture of the boards that formed them, giving the interiors an attractively handmade quality that saves them from looking too slick or movie-ready. 

Board-formed concrete walls and leather-upholstered banquettes bring texture to a basement lounge. Photography by Maxime Galati and Laura Fantacuzzi/Living Inside.

That hasn’t stopped the complex from becoming a favorite location for art directors and fashion designers who have staged unapologetically capitalistic photo shoots and couture shows in and around it. Niemeyer was certainly aware that his building, which has been a listed monument since 2007, could serve such bourgeois ends. “Architecture does not change anything,” he said more than once. “It’s always on the side of the wealthy.” The important thing was to believe that beautiful buildings make life better for everyone, something even Georges Pompidou, the right-wing French president at the time, seemed to acknowledge when he said that Niemeyer’s coolly sensual landmark “was the only good thing those Commies have ever done.” 

Keep scrolling to view more images of the project >

A curving concrete canopy defines the low platform stage. Photography by Maxime Galati and Laura Fantacuzzi/Living Inside.
Access to the auditorium is via pneumatically controlled sliding doors. Photography by Maxime Galati and Laura Fantacuzzi/Living Inside.
The main entrance comprises a slotlike aperture beneath a small concrete canopy. Photography courtesy of Artists Rights Society (ARS), New York 2019 / AUTVIS, Sao Paulo.
The vast subterranean lobby includes an exhibition space. Photography by Maxime Galati and Laura Fantacuzzi/Living Inside.

> See more from the November 2019 issue of Interior Design

Share
Tweet
Email
Pin