Playful Displays Enliven a Montreal Stationery Shop by IvyStudio

PROJECT NAME Baltic Club
LOCATION Montreal
FIRM IvyStudio
SQ. FT. 400 SQF

A successful store needs its customers to linger and wander. For the second outpost of Montreal stationery shop Baltic Club, architecture firm IvyStudio encouraged shopping and exploring. Working with a 10-feet-wide space, architects Philip Staszewski and Gabrielle Rousseau inserted curving, playful displays inspired by the company’s wares. The design of the additions led to a distinctive experience, despite it being a small shop.

The shop is 400 square feet. Photography courtesy of the firm. 

“We wanted to create a unique world in this ordinary commercial space,” Staszewski writes. Display platforms snake along a wall, elevating the paper and office products. Those displays, steel shelves, walls, and a trio of cylindrical pedestals all got coats of paint in three shades of peach. “The idea was to create an ambiance,” Rousseau adds.

Laminate floors were stripped to reveal original wood floorboards. Photography courtesy of the firm. 
Displays are custom. Photography courtesy of the firm. 
Displays got coats of paint in three shades of peach. Photography courtesy of the firm. 
The street-facing window. Photography courtesy of the firm. 
Shelves for greeting cards are painted steel. Photography courtesy of the firm. 
Share
Tweet
Email
Pin