Studio JeanCharlesTomas Transforms a 19th-Century Flat in Paris's Sixth Arrondissement

After years spent living in the French city of Lyon, a sixty-something couple decided to move back to Paris, their hometown. The pair’s house...

PROJECTS

For Chileans—especially those who live in the frenetic capital, Santiago—a second home is an essential refuge, an escape to the serene...
|
There’s no way around it — the world is facing a myriad of problems. Plastics pollute our oceans, lack of access to safe drinking wat...
| Retail
A once sketchy stretch of Hollywood has become a bona fide design destination. Pucci, JF Chen Blackman Cruz, and Apparatus have all taken up reside...
| Office
“We like to have fun, and this is the perfect backdrop,” says Project Interiors founder and lead designer Aimee Wertepny, describing th...
A couple in Palermo had been looking around for a new house; instead, while looking through a magazine, they found local Studio DiDeA and together ...
| Retail
Now there are three—Luminaire showrooms that is. The newest, in Los Angeles, opened in late 2018 in the heart of West Hollywood’s desig...

Matteo Foresti Modernizes a Narrow Stockholm Building Into a Light-Filled Café

Matteo Foresti’s eponymous design firm had only just opened when a commission came in: the chance to transform a student pub in a circa-1915 building, located in the center of his new home of Stockholm, into a fast-casual spot called Kale & Crave. The opportunity was big, but so was the challenge: How do you organize a 50-seat restaurant across four narrow floors totaling just 2,200 square feet?

First, clear the space out. “Once the demolitions were completed,” Foresti says, “it was simple to understand the atmosphere. The brightest room became the entrance. And I tried to make the flow enjoyable, as well as functional, connecting the kitchen to the middle floor through a new opening.”

A 13x18 foot green wall rises from the ground floor. Photography by João Morgado.

Previous work in Portugal, he says, taught him the value of “clean geometrics and thick walls,” which he utilized in the cellar floor’s bathroom, staff area, and technical room and the middle floor’s kitchen, above which he located a terrace with a semi-circular window facing a nearby garden and the double-height foyer. It’s all unified by a staircase with a steel balustrade, welded on-site to the top of load-bearing beams to hide the joints. “It’s a detail I had from the initial sketch,” he says, and a clear example of first thought, best thought.

Hay’s Soft Edge stools sit beneath lacquered oak counters. Photography by João Morgado.

The custom banquettes and tables are lacquered oak, with chairs by Hay. Photography by João Morgado.



The counter is topped in Silestone’s Calypso. Photography by João Morgado.



The Ceppo Di Gre Granitkeramik floor tiles throughout are by Bricmate. Photography by João Morgado.

The team applied a logo in yellow film to energy-efficient windows in the otherwise untouched facade. Photography by João Morgado.

For more Stockholm design, check out 17 highlights from Stockholm Furniture and Light Fair 2019 and Petrus Palmér's must-sees in the Swedish capital.

MOST SHARED

The Center for Fiction by BKSK Architects Brings Books and Sustainability to Brooklyn

One more Manhattanite has migrated to Brooklyn. The Center for Fiction started out as the Mercantile Library in 1821 and moved locations throughout...