Nature and Nurture: NBBJ's Palo Alto Medical Foundation San Carlos Center

The facade of California’s Palo Alto Medical Foundation San Carlos Center by NBBJ is plaster and sandstone, and the canopy underside is reclaimed redwood planks. Photography by Bruce Damonte.

The main lobby features walls of Colorado sandstone and repurposed Douglas fir beam blocks, plus a custom reception desk with a transaction top in oil-rubbed copper. Photography by Bruce Damonte.

A painted aluminum canopy CNC-cut with a leaf pattern and a 45-foot-long live-edge walnut bench define the walkway connecting the lobby to the clinic. Photography by Bruce Damonte.

Brent Comber tables populate the imaging waiting area. Photography by Bruce Damonte.

NBBJ photographed the surrounding San Carlos landscape and included over 50 of the images throughout the project, including in the clinic lobby. Photography by Sean Airhart/NBBJ.

There is a desk each for sitting and for standing at the surgery center control station outside the OR’s. Photography by Sean Airhart/NBBJ.

The rust-colored band on the floor, walls, and ceiling indicates the threshold to and from the OR’s. Photography by Sean Airhart/NBBJ.

NBBJ had multiple meetings with medical staff to review standards, accessibility, and ergonomics, resulting in a casework shell fitted with furniture and accessories on the interior for the surgery center nurse station. Photography by Sean Airhart/NBBJ.

The color of the lighting in the MRI room can be adjusted to soothe patients. Photography by Sean Airhart/NBBJ.

Images of foxes are stenciled on the walls of a pediatric exam room. Photography by Sean Airhart/NBBJ.

The 18.5-acre site was a former brownfield, now landscaped with native plants, concrete walkways, and wooden benches. Photography by Bruce Damonte.

A series of carved granite gates, called Tres Puertas by Larry Kirkland, were commissioned for the entry courtyard. Photography by Sean Airhart/NBBJ.

Share
Tweet
Email
Pin