Advertisement
Continue to Site »

site_header_zone


Search by keywords

 
Trending
FIT Honors Provocative Design Firm LOT-EK
Ada Tolla and Giuseppe Lignano. Photo by Danny Bright.   ...
Mitchell Gold + Bob Williams Secures Icon Status With 25th Anniversary
Mitchell Gold and Bob Williams. This year, Mitchell Gold + ...
Salone del Mobile 2014
  Product highlights, news, interviews, video and more from our ...
10 Questions With… Bryan Shiles
  Despite being a fairly young architecture firm, nine-year-old WRNS ...
ASID Names 2014 Design Awards Winners
Tailored Hair Salon interiors by Amy Campos. Photography by ACA. ...
Question
Which clothing label would you want to create the runway set design for, and what would you do?
Answer

projects_detail_left_zone

Uncommon Thinking: At Education Commons by Joel Sanders

  • PROJECT NAME Education Commons
  • LOCATION Philadelphia
  • FIRM Joel Sanders Architect
  • SQ. FT. 7,000 SQF
Kids have an unshakable, nearly primal need to sprawl. “We found that, when students are absorbing information, they do it in a relaxed posture. It’s not really until they are writing papers that they tend to sit upright,” Joel Sanders explains. That was a cornerstone discovery when Joel Sanders Architect undertook some rigorous ergonomic research on how college students study. Ideally, therefore, study halls should offer both options, plus a few in-between. Sanders has employed this principle on several projects, and he did so again at the University of Pennsylvania in Philadelphia.

The pet initiative of the university’s president, the assignment involved turning 7,000 square feet of wasted, empty space—under the bleachers of a venerable red brick sports stadium—into the wired, flexible Education Commons. An obvious challenge was noise, both from the thousands of cheering sports fans directly overhead and from the clanging equipment in the weight-training room next door. The volume destined for Education Commons was also an awkward shape, 300 feet long with a width fluctuating between 18 and 28 feet and a height that stepped upward with the bleachers.

Not only was that ceiling asymmetrical—it also leaked. So Sanders lined it with a rain screen that he painted sky blue, like the walls. he then installed an undulating white canopy, evoking clouds while controlling noise and concealing mechanicals. He divided the space beneath into what he terms “a series of micro-climates”: the entry; the study hall itself, scattered with armchairs and ottomans; and 11 glass-enclosed meeting rooms for group review sessions and the like.

The entry’s flooring is the existing concrete slab, polished. Farther in, graphically patterned nylon carpet appears—essential when stretching out is behavior no longer merely tolerated but practically encouraged.

Project Team:
Tillotson Design Associates: Lighting Consultant. Metropolitan Acoustics: Acoustical Consultant. AHA Consulting Engineers: MEP. Paul Restall Company: General Contractor.