Advertisement
Continue to Site »

site_header_zone


Search by keywords

 
Trending
FIT Honors Provocative Design Firm LOT-EK
Ada Tolla and Giuseppe Lignano. Photo by Danny Bright.   ...
Mitchell Gold + Bob Williams Secures Icon Status With 25th Anniversary
Mitchell Gold and Bob Williams. This year, Mitchell Gold + ...
Salone del Mobile 2014
  Product highlights, news, interviews, video and more from our ...
10 Questions With… Bryan Shiles
  Despite being a fairly young architecture firm, nine-year-old WRNS ...
ASID Names 2014 Design Awards Winners
Tailored Hair Salon interiors by Amy Campos. Photography by ACA. ...
Question
Which clothing label would you want to create the runway set design for, and what would you do?
Answer

projects_detail_left_zone

Perfectly Positioned: WMR's Sea Ranch Retreat

  • PROJECT NAME Yoga Retreat
  • LOCATION Matanzas
  • FIRM WMR Arquitectos
  • SQ. FT. 1,500 SQF
The tiny hamlet of Matanzas, on Chile’s central coast, a three hours’ drive southwest of Santiago, has a big reputation as a windsurfer’s paradise. It’s also a serene backdrop to yoga. With stunning views of the Pacific Ocean, the rugged landscape bears more than a passing resemblance to coastal Northern California, and the rustic weekend retreat that WMR Arquitectos designed there, for an avid windsurfer and yoga enthusiast, captures something of a sea ranch vibe. The single-level, slope-roofed house, perched on the side of a steep grassy ridge overlooking the beach, is a place for quiet contemplation—and pulse-quickening Ashtanga.

“It derives its poetics from the qualities of its surroundings,” Macarena Rabat says. She’s the R in WMR Arquitectos, along with fellow principals Felipe Wedeles and Jorge Manieu.

The path to the entry first passes a yoga patio perfect for sun salutations: open to the morning light but protected from down hill winds by wood slats. Inside, right past the entry, along yoga platform hugs the sliding glass doors that offer access to a narrow porch and the breathtaking vista beyond.The platform terminates at the guest suite. Both it and the master suite, at the opposite end of the house, face the ocean.

Between them, in the center of the 1,500-square-foot floor plan, the living-dining area and the kitchen share a sunken space. Walls here are pine from southern Chile, as they are in the rest of the house. The floor, meanwhile, is not the oak found elsewhere but black slate. Quarried in the nearby Andes, it keeps this light-as-air structure firmly anchored.

Project Team
Hernán Cortes: Woodwork. Washington Álvarezruai: Glasswork