Dramatic Overhaul Reboots Government Agency Building

PROJECT NAME Confidential
LOCATION Confidential
FIRM Gensler
SQ. FT. 1,500,000 SQF

Giving an office building the shape o a capital “E” perhaps seemed like a good idea at the time: The three narrow wings, jutting from a single spine, would provide daylight equality. In reality, however, employees found themselves logging endless miles, hustling down one dead-end corridor of closed-door suites, then up another.


> Project Resources


Upgrading the E plan to a Class A, with LEED Platinum certification to boot, has drastically improved the efficiency of the 1970’s structure, occupied by a government agency. The renovation also brought major recognition to Gensler design director and principal Jill Goebel, design leader for the Southeast region. She earned Gensler's Design Excellence Award for a large built project that’s community-oriented.
 

In the atrium, pergolas shelter a cafeteria. Photography by Connie Zhou/OTTO.


The 1.5 million-square-foot renovation took five years. And it was all the trickier because the agency’s 4,500 employees stayed in place. A few empty office areas and suites served as swing space while all four departments were sealed off behind a temporary ribbon wall.


Related:

Westin Denver International Airport by Gensler: 2016 Best of Year Winner for Transportation

Gensler Washington DC and Austin Update Myriad Botanical Gardens


Goebel’s stroke of genius involved two of the wings. She took the outdoor space between them, enclosed the open end, and capped the resulting courtyard with a skylight. What had once been a “dreadful, nasty canyon of brown surfacing,” as she describes it, was vanquished to create an animated atrium.


Even more innovative, the atrium’s end wall is actually a curtain-wall sandwich, enclosing rows of meeting rooms. Sunshine can penetrate this supersize grid to light the atrium. The corridors alongside the meeting rooms furthermore bridge the former dead-end wings to either side.
 

Its pergola combines oak and painted steel. Photography by Connie Zhou/OTTO.


Down on the atrium’s floor, civil servants hold informal meetings on groups of upholstered banquettes, and pergolas shelter a cafeteria. “Sitting at the bottom of a 13-story volume might theoretically not feel great,” she says. “But the trellis elements give you a feeling of shelter, a cozy nook within a grand space.”


This welcoming gathering spot represents the most tangible shift in the workplace culture. “People are incredibly energized, embracing it like crazy,” she reports. They have been giving the atrium the ultimate stamp of approval—by taking selfies there


> Project Resources


> See more from the November 2016 issue of Interior Design

AROUND THE WEB

Share
Tweet
Email
Pin